Svärd hittat i sjö daterat till vendeltiden

2018-12-28 10:30  
Svärdet hittades i Vidöstern utanför Värnamo och har nu daterats. Foto: Jönköpings läns museum

Det unika svärdfyndets skida av asp har nu kol 14-daterats till år 650-770.

Fyndet som åttaåriga Saga Vanecek gjorde i Värnamotrakten blev världsberömt. Under ett bad i sjön Vidöstern i somras fick hon nämligen syn på ett ovanligt välbevarat svärd, som man först trodde hörde hemma i 500-talet.

Nu när svärdsskidan har kol 14-daterats visar det sig snarare hamna i tidsintervallet 650–770 efter Kristus – det som arkeologiskt kallas för vendeltid, skriver Jönköpings Läns museum på sin hemsida.

Svärdet är runt 80 centimeter långt och ligger i en träskida tillverkad av aspträ, ett material som sällan blir särskilt gammalt. Dateringen, som gjorts vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala, kan dock anges med 95,4 % sannolikhet. Med andra ord kan det innebära en viss osäkerhet i dateringen, inte minst eftersom svärd ibland tillverkades för att se äldre ut än de faktiskt var, skriver museet.

Museet undersöker nu möjligheten att även datera svärdets trähandtag eftersom vapnet kan vara äldre än skidan.

Historien om flickans svärdfynd fick stor internationell spridning och uppmärksammades av bland annat BBC, CNN och The Guardian.

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt