Spitfireplan landar efter varv runt jorden

2019-12-06 07:21  

Den gjorde tjänst redan under andra världskriget och nu firade den 76 år gamla kärran med en roll och några överflygningar innan den landade på hemmaflygfältet Goodwood i södra England.

Stridsflygplanet av den ikoniska typen Spitfire hade då gjort en 37 500 kilometer lång och unik flygning jorden runt.

Den sista etappen, som varade i 57 minuter och gick från Lelystad i Nederländerna på torsdagen, flögs av piloten Matt Jones. När han först nådde Dovers vita klippor vid den engelska kusten gjorde Jones en loop, medan han eskorterades av två uppvisningsflygplan från det brittiska flygvapnet med vit rök i stråk efter sig.

Det var första gången ett Spitfireplan flugits jorden runt. Den 46-årige Jones och 58-årige Steve Brooks turades om vid spakarna under de 74 etapperna och landningen i Goodwood gjordes på dagen fyra månader efter resans start.

Läs mer: Flygplanet ärades för att ha räddat Storbritannen

Det silvriga flygplanet, vars färg tagits bort så att flygplanskroppens aluminium kommit i dagen, har bland annat flugit över Frihetsgudinnan i New York och Egyptens pyramider.

Under resan gjorde den före detta banktjänstemannen Matt Jones ett avbrott för att åka hem från Ryssland när han skulle bli pappa. När Jones hoppat ur planet på torsdagen kramade han om sin partner och sin lille son.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt