Spelet om att äga allt

2017-10-07 06:00  

Monopol hade sitt ursprung i ett obskyrt spel för att lära ut vådan med rovkapitalism. Men spelet växte ur sin lilla nisch och blev ett populärkulturellt fenomen med den omvända innebörden.

1903 skapade den mångbegåvade skribenten Elizabeth Magie ett sällskapsspel som handlade om att köpa och sälja fastigheter. Hon ville inte bara roa, utan också demonstrera teorier som lagts fram av ekonomen Henry George. Han förordade ett samhälle där folk skulle äga värdet av det de producerade, medan det ekonomiska värdet från mark och naturresurser skulle fördelas lika på alla.

Elizabeth Magie tog fram sitt spel, "The Landlord's Game", för att visa vådorna av att koncentrera markägande i monopol och för att lyfta fram Henry Georges idéer om beskattning. Hon patenterade spelet 1904, och förnyade patentet 1924.

Under de kommande 30 åren publicerades spelet i olika varianter, tills det en dag kom i händerna på en arbetslös säljare vid namn Charles Darrow.

Hans egen version av spelet, "Monopoly", publicerades 1935. Han hade suddat ut de anti-kapitalistiska inslagen, snyggat upp presentationen och infört snygga spelpjäser. Det blev en succé. Spelet spred sig över världen.

Redan 1937 översattes det till svenska. I stället för platser i Atlantic City hänvisade rutorna nu till gator i Stockholm.

Bland de många specialvarianterna genom åren finns det en som utmärker sig. 1941 tillverkade den brittiska säkerhetstjänsten en uppsättning Monopol-spel som innehöll gömda kartor, kompasser och pengar. De levererades som flykthjälpmedel till britter i tysk fångenskap via påhittade välgörenhetsorganisationer.

I dag har spelet anpassats till 103 länder och finns på 37 språk. Den senaste nyheten är att spelpjäserna skottkärran, skon och fingerborgen ersatts med en pingvin, en tyrannosaurus rex och en gummianka.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt