Spåren efter inlandsisen syns än

2016-07-23 07:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Höga kusten formades av den fyra kilometer tjocka inlandsisen. Området reser sig fortfarande från dess tyngd, 10 000 år efter att isen smälte.

När inlandsisen drog sig tillbaka befriades landet från dess tyngd och började stiga igen. I Höga kusten-området var stigningen som störst, omkring 800 meter fram till idag.

För länge sedan trodde man att strandlinjen förändrades för att vattnet sjönk undan. På initiativ av Anders Celsius gjordes mätningar på 1700-talet mellan vattenytan och inhuggna märken på olika ställen. Han kunde konstatera att rörelsen var verklig, men trodde att den eventuellt berodde på att vattnet dunstade bort.

1765 kunde Efraim Otto Runeberg och Bengt Ferner konstatera att det i stället var landet som steg. Den teorin höll.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

1 425 kvadratkilometer land och hav vid Höga kusten har blivit klassat som världsarv, bland annat för sin roll i forskningen kring landhöjningsfenomenet. Idag stiger området med 8 millimeter per år.

2006 utökades världsarvet så att det inkluderar hav och många av öarna i Kvarkens skärgård på den finska sidan.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt