Skeppsvrak utanför Mexiko visar mörk hemlighet

2020-09-21 07:56  
Slavskeppet La Unión sjönk utanför staden Sisal på Yucatánhalvön 1861, skeppsvraket upptäcktes 2017. Foto: Helena Barbra/INAH via AP/TT

Ett vrak som hittats på havets botten utanför den mexikanska Yucatánhalvön har visat sig vara ett skepp som använts för att transportera slavar från ursprungsbefolkningen. Upptäckten är unik då inget sådant skepp tidigare hittats.

Vraket efter skeppet, ett ångfartyg med namnet La Unión, hittades redan 2017 men det är först nu som mexikanska arkeologer kan bekräfta vad det använts till – att transportera förslavade människor till Kuba.

Mellan 1855 och 1861 transporterade skeppet kidnappade personer ur mayafolket från Mexiko till Kuba där de tvingades arbeta på sockerrörsodlingar.

Slavskeppet är enligt Mexikos antropologiska institut INAH ett världsunikt fynd då inget sådant skepp tidigare hittats. Fyndet visar vidare att försäljningen av slavar fortsatte även efter att tvångsförflyttning av människor från mayafolket förklarats olagligt i Mexiko år 1829.

Läs mer: Urnfynd kan ge ny kunskap om järnåldern

"Varje slav såldes till mellanhänder för 25 pesos, och de sålde i sin tur slavarna i Havana för upp till 160 pesos för män och 120 pesos för kvinnor", skriver INAH-arkeologen Helena Barba Meinecke i ett uttalande enligt CNN.

"För forskare så är upptäckten högrelevant. Den vittnar om ett mörkt kapitel i Mexikos historia som bör erkännas och studeras vidare för att lära oss mer om omfattningen", skriver INAH fortsatt i uttalandet.

Mer om: Skeppsvrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt