Skeppet Gribshunden lockar forskare till Ronneby

2019-08-19 07:11  
Skeppet Gribshunden är anledningen till att ett 50-tal forskare från hela världen från och med måndagen kommer att befinna sig i Ronneby för ett tre veckor långt forskningsprojekt. Foto: TT

Svaret på över 500 år gamla frågor om ett danskt kungaskepp kan vara på väg upp till ytan. På köpet hoppas forskare kunna lära sig mer om hur upptäcktsresandenas fartyg byggdes.

– Det här är det enda skeppet vi känner till av den typen som man använde vid de stora upptäcktsresorna, alltså Columbus och Vasco da Gama, säger Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum.

Skeppet Gribshunden är anledningen till att ett 50-tal forskare från hela världen från och med måndagen kommer att befinna sig i Ronneby för ett tre veckor långt forskningsprojekt. Skeppet, som sjönk 1495, är ingen nyhet för forskarna.

– Men det är en unik möjlighet att forska på den här typen av skepp. På den tiden gjorde man inga ritningar. Det finns inga skepp kvar. Gribshunden sjunker 1495, Columbus seglar till Amerika 1492 och Vasco da Gama till Indien 1498 så det är precis inramat i den här tiden, säger Marcus Sandekjer.

Läs mer: Arkeologernas nya fynd: skeppsgrav från vikingatiden

Forskare har tidigare kommit fram till att virket i Gribshunden kommer från nuvarande nordöstra Frankrike, men var skeppet byggdes är okänt. Enligt Sandekjer finns saker som pekar på iberiska inslag i konstruktionen.

Danskt kungaskepp

Gribshunden tillhörde den dåvarande danske kungen Hans, sedermera även svensk kung under namnet Johan|II, och sjönk i närheten av Stora Ekön utanför Ronneby.

– Danske kungen använde fartyget i tio år innan det sjönk, så det är inte som Vasa som seglade i tio minuter innan hon sjönk, säger Marcus Sandekjer.

Exakt vad som fick Gribshunden att förlisa är en av frågorna forskarna hoppas få svar på under projektet. Bland annat kommer 3D-visualisering och dna-teknik att användas i undersökningarna som görs tillsammans med bland annat Lunds universitet och Södertörns högskola. Tidigare expeditioner till skeppet har gett omfattande fynd.

– Vi har väl rört oss på en yta av en kvadratmeter, och hittade då 600 föremål. Nu hoppas vi kunna arbeta igenom tolv kvadratmeter _ det kan komma väldigt mycket, säger Marcus Sandekjer.

Långsiktigt arbete

Även om forskarna hoppas göra stora framsteg kring frågor om dåtidens skeppskonstruktion väntas det ta flera år av liknande insatser innan hela Gribshunden är genomsökt.

En del av de forskare som kommer till Ronneby under de närmsta veckorna kommer i stället fokusera på undersökningar vid järnåldersplatsen Västra Vång.

– Det är också ett intressant projekt, med många nordiska kopplingar mellan Sverige och Danmark, men Vång och Gribshunden är inte sammanlänkade _ det är helt olika tidsperioder, säger Marcus Sandekjer.

Mer om: Skeppsvrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt