Skålpund och skäggsekund - här är tio mått av största vikt

2016-03-12 06:00  

TEKNIKHISTORIA. Vet du hur lång en fjärdingsväg är? Och hur många gram det går på ett skålpund? Eller hur lång en skäggsekund är? Här är tio viktiga och mindre tungt vägande måttenheter.

1. Kubit

Längdmåttet i det antika Egypten var kubit. Det fanns två typer. En kunglig kubit var 52 centimeter och den vanliga var 45 centimeter. Det motsvarade sju respektive sex handsbredder.

Keopspyramiden var 280 kungliga kubit hög.

 

2. Aln

Kubit-måttet omvandlades genom historien till det allt mer standardiserade måttet aln. Den svenska alnen var 0,593 efter att man kämpat under flera hundra år med att göra den lika över hela Sverige. Måttet försvann med meter-reformen 1889.

 

3. Skålpund

Recept med anvisningar som "425 gram mjöl" bär spår av den gamla svenska viktenheten "skålpund viktualievikt". Ett sådant skålpund var nämligen 425,076 gram. Enheten användes för handel inom riket efter reformer på 1600-talet.

 

4. Skäggsekund

Floran av enheter har gett upphov till flera skämtsamma mått. En skäggsekund är sträckan ett skägg växer på en sekund, ibland angivet till omkring 5 nanometer för ett genomsnittligt skägg.

 

5. Decimalkalendern

Efter den franska revolutionen ville de styrande i Frankrike bli av med allt religiöst och rojalistiskt inflytande, även på saker som tideräkning, mynt och kalendern. Därför infördes en ny decimalkalender 1793. Den hade tolv nya månader med vardera 30 dagar uppdelade på 10 timmar.

Napoleon avskaffade kalendern 22 fructidor an XIII. Alltså 9 september 1805.

 

6. Kaffekopp/kopp

Kaffekoppen som volymenhet motsvarar 1,5 deciliter och är vanlig i äldre recept. En "kopp" motsvarande engelskans "cup" är dock omkring 2,5 deciliter.

 

7. Stadion

En "stadion" i det antika Grekland var inte bara en arena, utan också ett längdmått. Exakt hur långt är inte klart och det kan ha varit olika i olika sammanhang. I alla fall delades det upp i 600 fot, "pous". Stadion på de antika olympiska spelens skådeplats i Grekland är 212,54 meter lång.

 

8. Famn

I Sverige har måttet "famn" främst använts när man mätt vattendjup genom lodning. En famn motsvarar sex fot eller tre alnar, det vill säga 1,78 meter. Det finns varianter av måttet, bland annat "skogfamn" som är 2,83 kubikmeter.

 

9. Fjärdingsväg

Den så kallade Upplandsmilen infördes 1649 och skulle vara ett typavstånd mellan gästgivaregårdarna i landets mer tätbefolkade delar. Milen var 10 688 meter. En fjärdingsväg var en fjärdedels mil, alltså 2 673 meter. Den sträckan syns ofta på gamla milstolpar.

 

10. Veckosjö

Det medeltida måttet anger en sträcka ett roddarlag klarar innan det är dags för avlösning eller vila. En veckosjö kan alltså vara olika sträcka av samma älv beroende på om färden går uppströms eller nedströms. En kombination av mått för arbete och för distans.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt