Samtiden ristades in i berget

2016-07-30 07:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Bronsålderskonstnärer knackade in hundratals figurer i hällarna kring Tanum. Idag bär de vittne om båtar, yxor och annan dåtida teknik. Men allt går inte att tolka.

Hällristningsområdet i Tanum i Bohuslän har flera berghällar med flera hundra figurer. De höggs in på bronsåldern och i början av järnåldern, mellan 1 800 och 500 f.v.t. Motiven är människofigurer med sköld och bronsyxa eller spjut. Men det finns också scener där man plöjer jorden, och många olika djurmotiv.

Norra Bohuslän har fler hällristningar än vad det finns någon annanstans i Sverige. Den största hällen i Tanumsområdet, Vitlyckehällen, har 300 inhuggna figurer.

Ett av de mest svårtolkade inslagen är skålgropar. Sådana små utknackade gropar finns på hundratals platser i Sverige. Vad det använts till eller symboliserat är okänt. Vitlyckehällen i Tanumsområdet har 170 stycken.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

I närheten finns också Tanums Hällristningsmuseum.

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt