Sällsynt skeppsfynd mitt i Stockholm

2019-12-19 07:23  

På en innergård vid Kungsträdgården mitt i Stockholm har ett skeppsvrak från sent 1500-tal hittats.

Under året har arbete pågått med att förstärka grunden på en fastighet tillhörig Riksbankens jubileumsfond.

Rutinmässigt övervakar arkeologer sådana schaktningar utifall arkeologiskt intressanta fynd skulle dyka upp. I somras skedde just det när gårdsplanen skulle sänkas.

Under innergården upptäcktes delar av ett gammalt träskrov. Nu är analys och identifiering klar med hjälp av marinarkeologer från Statens maritima och transporthistoriska museer.

Vrakdelarna kommer högst sannolikt från kronans skepp Samson.

Byggt i furu

– Allt vi har pekar på att det är Samson – datering, virkets proveniens (ursprung), skeppsbyggnadsteknik, storlek, säger Philip Tonemar på Arkeologikonsult som på uppdrag av länsstyrelsen har gjort undersökningen.

Hertig Karl beställde det bestyckade lastfartyget 1598. Det byggdes av Anders Pedersson i Enånger i Hälsingland. Virkets årsringar är från 1590-talet.

– Ett fynd från den här övergångsperioden mellan den äldre och nyare tidens skeppsbygge är väldigt ovanligt. Det finns egentligen inga andra direkta exempel, säger Philip Tonemar.

– Och att den är helt byggd i furu med sina speciella konstruktionsdetaljer gör det också unikt.

Samson var över 30 meter långt. Det finns enstaka kortfattade arkivanteckningar om bygget och uppdragen de första åren. Efter 1607 försvinner skeppet ur arkiven.

– När skeppet övergavs under tidigt 1600-tal har det antagligen strippats på material, huggits upp och lämnats i strandkanten, berättar Philip Tonemar.

– Vi har hittat sopor från boende i området som kastats direkt över skeppet.

Läs mer: Vasas tvillingskepp hittat utanför Vaxholm

Bland fynden finns mynt, pipor, keramik, glas och en liten spelkula i lera som kanske ett barn har tappat.

Området öster om Kungsträdgården var mer eller mindre vattenfyllt långt in i modern tid, berättar chefsarkeolog Kenneth Svensson på Arkeologikonsult för tidningen Mitti. Enligt honom hittades flera skepp i området på 1940- och 50-talen, dock utan att dokumenteras.

Av Samson återstår i dag bara en del av ena skrovsidans botten, från kölstocken upp mot det så kallade slaget. Resterna kommer att ligga kvar täckt av markduk och skyddande material, bevarat för framtiden.

För Philip Tonemar blev rutinjobbet ett minne för livet:

– Fantastiskt kul att göra ett sådant här fynd. Det kommer säkert aldrig att hända mig igen.

Lars Pedersen/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt