Ryssland släpper hemliga bilder på sprängningen av ”tsarbomben”

2020-08-27 08:41  

59 år efter testet av tidernas största kärnvapen släpps nytt filmmaterial från sprängningen av ”tsarbomben”.

Med en sprängverkan på 50 megaton trotyl (TNT) är ”Tsar Bomba” (det västerländska smeknamnet) tidernas största testade kärnvapen. Den 30 oktober 1961 detonerades bomben, vars officiella namn var RDS-220, på cirka 4 000 meters höjd ovanför Severnyjön i Novaja Zemlja i Norra Ishavet.

Svampmolnet stod 64 kilometer högt, med en bredd på 30-40 kilometer. Hettan var så intensiv att sprängningen kunde ge tredje gradens brännskador på tio mils avstånd.

Nu har Ryssland släppt en 40 minuter lång film som spelades in under provsprängningen, då avsedd för intern propaganda.

Vätebomben var aldrig avsett för att släppas på fienden utan hade ett rent propagandasyfte. Den beställdes av Nikita Chrusjtjov som ett gensvar på USA:s försprång i kapprustningen. Smeknamnet tsarbomben uppkom i väst baserat på det faktum att vapnets enda syfte var att vara stort, i likhet med meningslösa jätteobjekt som Rysslands tsarer brukade låta tillverka.

Läs mer: Kärnvapentester kan ha förändrat vädret: ”Spreds snabbt”

Filmen visar hur den 26 ton tunga bomben flygs i en modifierad Tupolev Tu-95 från Kolahalvön till målområdet. Kameror har fångat när den sedan släpps från 10 500 meters höjd med en 800 kilogram tung bromsande fallskärm, som var en förutsättning för att piloterna skulle ha en chans att överleva detonationen.

"Tsar-bomba" detonerades den 30 oktober 1961 på Severnyjön i Novaja Zemlja i Norra Ishavet. Foto: Rosatom

Tryckvågen som följde efter detonationen sträckte sig 70 mil bort och fönsterrutor krossades 90 mil bort. I Finland kände man av smällen och fönster krossades även i Nordnorge, enligt organisationen Atomic Heritage.

Förutom att vara störst var tsarbomben också det renaste kärnvapnet som har testats. Vätebomben hade en trestegsdesign, men för att minska radioaktivt nedfall hade forskarna bytt ut det tredje stegets uran mot bly. Därmed kunde designen inte nå upp till sin fulla teoretiska potential på 100 megaton trotyl.

John Edgren

Mer om: Kärnvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt