Romersk guldskatt hittad i teaterkällare

2018-09-12 08:43  
Mynten hittades när Cressoniteatern röjdes ut i början av september. Foto: Soprintendenza Archeologia/Reuters/TT

En teater från 1800-talet, lyxlägenheter och uppgrävda romerska guldmynt. Bra ingredienser i en äventyrsfilm – och verklighet i norditalienska Como.

Arkeologer undersöker ett fynd bestående av minst 300 guldmynt från 400-talet som hittades när den gamla Cressoniteatern i Como skulle byggas om till lyxlägenheter, rapporterar flera italienska och internationella medier.

"Ett fynd som fyller mig med stolthet", skriver Italiens kulturminister Alberto Bonisoli på Twitter.

Läs mer: Akvedukterna som försörjde romarriket

Teatern stod färdig 1870 och byggdes om till en biograf 1997, men nu återstår bara fasaden. När rivningsarbetare röjde ut källaren i början av september hittades där en sprucken stenamfora i jorden – med hundratals guldmynt. I amforan fanns även en guldtacka.

Enligt italienska medier kan mynten vara värda flera miljoner euro, men arkeologen Luca Rinaldi säger till brittiska The Times att de är ovärderliga. Maria Grazia Facchinetti, expert på ovanliga mynt, säger till CNN att mynten låg i form av rullar ungefär som på banker i dag.

– Det får oss att tro att ägaren inte var en privatperson utan att det snarare kan ha rört sig om en bank eller förvaring, säger Maria Grazia Facchinetti.

Läs mer: Bysantinska eldkastaren fortfarande ett mysterium

Myndigheternas plan är nu att tillfälligt stoppa bygget av lyxlägenheterna i Cressoniteatern och göra arkeologiska utgrävningar på platsen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt