Relativt lättläst om svår vetenskap

2016-01-26 09:31  

TEKNIKHISTORIA. Det är 100 år sedan Albert Einstein publicerade den allmänna relativitetsteorin. En ny bok berättar hans historia på ett lättläst sätt.

Fredsivrare, familjefar och en av historiens största vetenskapsmän. I en ny lättläst bok på LL-Förlaget tar Bengt Fredrikson upp de olika sidorna av Albert Einstein. Inte minst om hans uppväxt med mobbning i skolan och hans ointresse för utantillärning.

Många år kantades av försök att hitta en vettig anställning samtidigt som han gick genom en rad stormiga relationer.

1902 snubblade han på drömjobbet på patentverket i Bern där han granskade inkomna patent. Det bästa var att han fick mycket tid över att jobba på egna problem inom fysiken.

1915, efter en rad obskyra men banbrytande artiklar, var hans arbete med relativitetsteorin i stort sett klart. Knappt någon annan hade verktyg nog att förstå den. Att massa och energi var två sidor av samma mynt verkade rent stolligt.

Hans teorier sågs som tillkrånglade och abstrakta, och det tog många år innan de blev allmänt erkända.

Han flydde från det nazistiska väldet i Tyskland till USA. Under andra världskriget blev han inblandad i ett försök att varna den amerikanske presidenten för de än så länge helt teoretiska kärnvapnen som man trodde att Tyskland ville utveckla. I stället blev det USA som använde vapnet först, till Albert Einsteins förtvivlan.

Fram till sin död 1955 fortsatte han att brottas med de största problemen inom fysiken.

 

Prenumerera på tidningen Teknikhistoria här!

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Albert Einstein

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt