Raketradion gjorde musiken bärbar

2018-01-06 06:33  

TEKNIKHISTORIA. Spotify har kommit upp i över 70 miljoner betalande användare. Men minns du hur vi bar med oss musik innan streamingtjänsten startade? Historien börjar på 50-talet med Raketradion.

I dag lyssnar vi på musik via streamingtjänster, där svenska Spotify nu har nått över 70 miljoner betalande användare. Konkurrenten Apple Music har 30 miljoner användare som betalar för tjänsten.

Men streamingtjänsterna är inte ens tio år gamla. Spotify lanserades 2009. Kommer ni hur det var innan om man ville ha med sig musiken när man gick ut?

Historieskrivningen om de bärbara spelarna brukar ofta börja med årtalet 1979, då Sony presenterade kassettspelaren Walkman.

Läs mer: Lista: Gamla minnen med historiska datorer

Men vi backar till början av 1950-talet. Då kom Rocket Radio. Radiomottagaren behövde inte ens något batteri.

Mellan 50-talets radiomoln och dagens digitala dimbankar finns några viktiga årtal då musiklyssnandet förändrades. Det handlar främst om nya tekniker för att lagra musiken.

Men design, marknadsföring, användarvänlighet och distributionsformer har varit lika viktiga för utvecklingen och kommersialiseringen.

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Jan Melin

Jonas Askergren

Mer om: Spotify Streaming

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt