Pappa till HVDC-tekniken var antinazist

2013-07-24 09:18  
Foto: Scanpix.

Uno Lamm var kunnig, övertygande och entusiasmerande. Han var pappa till högspänd likström – och till Anita med Televinken. "Pappa var rar och snäll mot oss barn", säger dottern Anita Lindman Lamm.

Sonen Martin Lamm, som är död, var karikatyrtecknare och illustratör under många år på Dagens Nyheter. Majken Kroner och Anita Lindman Lamm lever i dag. Anita var tv-hallåa och blev rikskänd genom tant Anita och Televinken.

– Pappa var djupt imponerad av det jag gjorde, att jag vågade sätta mig i televisionen, säger Anita när vi når henne i hemmet i Norrtälje.

– Han tyckte att jag skulle ta Televinken till USA men jag sa att det aldrig skulle gå.

Televinken stannade  i Sverige men Anita bodde några år med sin far i USA där han levde med sin andra hustru, Pamela.

Anita Lindman Lamm berättar att hennes far var ganska frånvarande under uppväxten. Husföreståndarinnan och hembiträdet tog hand om barn och hem. Men han engagerade sig i barnens skolarbete, det tyckte han var viktigt. Hon minns att det ofta kom besökare till dem: chefskolleger, kunder och medarbetare.

Anders Köhler, som anställdes av Uno Lamm 1948, minns tillställningarna dit han ibland bjöds med.

– Som chef var Uno Lamm entusiasmerande. Han hade väldigt mycket idéer, säger Anders Köhler.

En av de kolleger som stod Uno Lamm närmast var Gunnar Engström, som berättat om detta i olika skrifter. Det råder inget tvivel om att han värderar Uno Lamm högt.

– Vi jobbade tillsammans och hade mycket trevligt ihop, säger Gunnar Engström i?dag.

I skrifterna har han också gett en bred bild av Uno Lamm, som en engagerad chef och vid sidan av det politiskt engagerad. En utpräglad kapitalist och antikommunist men också antinazist.

Fredrik Karlsson

Mer om: Likström HVDC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt