Överenskommelse ska skydda Titanic

2020-01-21 13:30  

Titanic ska skyddas från äventyrare och turister enligt ett avtal mellan flera länder, bland annat Storbritannien och USA.

Vraket ligger nästan intakt på runt fyra kilometers djup i Atlanten, där det hamnade efter en kollision med ett isberg i april 1912. På senare tid har besökare som tagit med sig saker och lämnat skräp eller minnesplaketter till minne av de 1 500 människor som omkom i katastrofen blivit ett uppmärksammat problem.

En internationell överenskommelse för att begränsa tillgången till vraket skrevs under av flera länder 2003 och USA ratificerade avtalet i november 2019. Nu har både Storbritannien och USA godkänt lagstiftning som innebär att de kan godkänna eller avslå tillstånd för personer som vill komma in i vraket och ta med sig saker därifrån.

Läs mer: Titanic äts upp av bakterier – dykare kan ha sett vraket för sista gången

Titanic var det största och lyxigaste passagerarfartyget på sin tid och beskrevs som osänkbart. Det sjönk under sin första resa.

Vraket hittades 1985 runt 350 sjömil utanför Newfoundland på Kanadas ostkust.

Mer om: Titanic Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt