Oväntat gravfynd i Munkedal: ”Under sista stenen vi lyfte”

2020-11-17 07:34  
En guldberlock hittades vid utgrävningar i närheten av Munkedal i Bohuslän. Guldfyndet uppskattas vara runt 1 800–2 000 år gammalt. Foto: Arkeologerna Mölndal / SHM

Arkeologer gläds över fina gravfynd på en bergsknalle i Munkedal i Bohuslän, bland annat en ovanlig guldberlock vars ursprung sätter fantasin i rörelse.

Den delvis skadade stensättningen upptäcktes i våras vid Foss. Förra månaden var utgrävningarna klara.

I botten av gravhögen fanns en oval grop drygt två meter lång, enligt Arkeologerna som är en del av Statens historiska museer.

– Det var under den sista dagen, och under den sista stenen som vi lyfte, som vi hittade ett utrymme i den här graven med en fantastisk guldberlock tillsammans med spännen i brons. Vackert snidade som säkerhetsnålar och även emaljrester från tänder, säger ansvarig arkeolog Pia Claesson till Bohusläningen.

Läs mer: Forntida Maya-stadens vattenfiltersystem var oväntat effektivt

Guldfyndet uppskattas vara runt 1 800–2 000 år gammalt. Att personen är gravlagd, inte kremerad, med guldsmycke och en dräkt med bronsspännen tyder på högre status, enligt Pia Claesson.

Den drygt fyra centimeter långa berlocken är päronformad och har pålagda guldtrådar. Formen tyder på ett ursprung i östra Medelhavet eller kring Svarta havet. Kom den hit via handel eller har en långväga hantverkare bosatt sig i trakten eller hade personen i graven varit på resa söderöver?

Läs mer: Jättekatt upptäckt i peruansk fornlämning

Troligast är nog ändå att nordbor lärt sig tillverkningen på andra platser och öppnat verkstad hemmavid, enligt Arkeologerna.

Tandemaljen ska analyseras på ett laboratorium i USA. Arkeologerna hoppas på svar om den prominente gravpersonens kön, ålder, ursprungs- och uppväxtplats.

(Rättelse: Tidigare visades en felaktig bild till den här artikeln)

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt