Ögonblicket: Radioaktivitet vid Forsmarks kärnkraftverk

2021-04-28 07:45  

TEKNIKHISTORIA. 28 APRIL 1986. På morgonen den 28 april 1986 passerade kemisten Clifford Robinson genom monitorn vid omklädningsrummet i Forsmark 3. Den här gången slog monitorn larm. Hans skor var radioaktiva.

Det var ett mysterium, eftersom han inte hade varit inne på något känsligt område. Skyddspersonal började söka av anläggningen. Frågan var om någon av Forsmarks reaktorer hade en läcka. 

Claes-Göran Runermark var driftchef på block 2 och satt i möte med bland andra kraftverkschefen när samtalet kom om konstaterad strålning på området. Mötet bröts direkt. 

– Jag begav mig till mitt block och gick igenom alla våra monitoreringssystem för radioaktivitet. Inget av våra system indikerade något onormalt, berättar Claes-Göran Runermark, som är pensionär i dag.

Radio Uppland sände den första nyheten klockan 10.30. På kärnkraftverket höjdes beredskapen och merparten av personalen utrymdes. Bussar beställdes för att skjutsa personal till uppsamlingsplatsen, en idrottshall i Norrskedika, en mil söder om kärnkraftverket.  

– Där söktes alla av. Det var besvärligt för alla som kom dit hade kontamination på sina skor. De fick ta av sig skorna och åka hem i skoskydd, berättar Claes-Göran Runermark.

Sovjetunionen bekräftade

På bilden, som togs samma dag, genomför saneringsgruppen under ledning av Eero Mattilainen (på golvet till vänster) mätningar på de anställdas kläder. Men redan tidigt under dagen stod det klart att strålningen inte kom från Forsmark. Strålningsnivåerna var lägre inne i kraftverksbyggnaderna än utanför.  

Vid lunchtid visade analyser av de radioaktiva ämnena att de kom från ett kärnkraftverk och inte från kärnvapenprov. Genom att granska väderdata kom Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, fram till att källan borde ligga i Estland, Lettland eller Ukraina. 

På kvällen bekräftade Sovjetunionen att reaktor 4 i Tjernobyl hade havererat den 26 april. 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt