Nytt egyptiskt storfynd av sarkofager i Saqqara

2022-05-31 07:21  
Några av de fynd som presenterades på måndagen. Foto: Amr Nabil/AP/TT

Arkeologer i Egypten har gjort ett nytt stort fynd i gravstaden Saqqara.

250 målade sarkofager, alla med välbevarade mumier, och 150 statyer och kärl av brons hittades tidigare i år och presenterades på måndagen av landets antikvitetsmyndighet.

Objekten tros alla vara runt 2 500 år gamla och ha tillverkats under den så kallade Sentiden, och anses vara i ovanligt bra skick.

På Unescos världsarvslista

Gravstaden Saqqara, söder om Gizapyramiderna och drygt två mil sydväst om Kairo, är upptagen på Unescos världsarvslista som en del av det historiskt värdefulla området Memfis.

Presentationen av fyndet är den senaste i en rad liknande offentliggöranden. Egypten är i stort behov av att få igång turismen, som kollapsat efter politisk oro och terrorattacker, och coronapandemin. Dessutom stod turister från Ryssland och Ukraina för en stor del av de utländska besökarna innan pandemin slog till.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt