Nya fynd i ”skräckgrottan” adderar text till Dödahavsrullarna

2021-03-25 12:15  

80 nya fragment har hittats. Fyndet i ”skräckgrottan” är den första kompletteringen av Dödahavsrullarna sedan 60-talet.

Dödahavsrullarna består av många delar från en rad platser. Det handlar om fragment av förlagor till bibeltexterna, som bland annat har avslöjat hur mycket det ursprungliga materialet har redigerades när det gamla testamentet sammanställdes. De första sju rullarna hittades 1947 i en grotta på jordansk mark, och genom åren har arkeologerna grävt fram omkring 900 delar.

Men sedan 1960-talet har fynden sinat. Många fragment cirkulerar bland andra stulna antikviteterna på den svarta börsen, och även om de flesta är falsarier så utgör plundring ett påtagligt problem. Därför har den israeliska staten beslutat sig för att gräva ut det berörda ökenområdet, och nu har nu har undersökningen av 500 grottor burit frukt.

Skillnader i skriften

IFL Science rapporterar att the Israeli Antiquities Authority (IAA) hittat 80 nya delar. Fyndet gjordes i den så kallade skräckgrottan. Namnet kommer från de 40 skelett som hittades där på 60-talet, som tros härröra från den så kallade Bar Kokhba-revolten – även kallad det tredje judiska kriget, i ett sista försök att slänga ut romarna mellan år 132-135.

Läs mer: ”Tuggummi” avslöjar blåögd stenålderskvinna

Även om det nu inte hjälpte de 40 döda i grottan så är platsen så pass svårnådd att den har undsluppit plundring. I det nya fyndet ingår framgent som berör Sakarias och Nahums bok. Texten är skriven på grekiska men med Guds namn utskrivet på hebreiska. Forskarna kan se skillnader i skriften som inte återfinns någon annanstans – och de kan vara betydelsefulla.

– När vi tänker på bibeltexter så har vi bilden av något mycket statiskt, men den var inte statisk. Det finns små skillnader, och några av de här skillnaderna är viktiga. Varje liten del av information som vi kan lägga till ger oss en lite bättre förståelse, säger Joe Uziel.

Utöver 40 skelett innehöll den så kallade skräckgrottan vapen som förmodas vara från Kokhba-revolten, mellan år 132-135. Foto: Dafna Gazit/Israeli Antiquities Authority

I de många grottorna längs gränslandet mellan Västbanken och Israel har arkeologerna gjort en rad andra fynd, bland annat ett mumifierat barn som är 6 000 år gammalt, och en flätad korg som har kol 14-daterats till en ålder på 10 500 år – vilket kan göra det till den äldsta i sitt slag.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt