Ny bok om DC-3

2014-08-05 07:00  

TEKNIKHISTORIA. – Svenskarna satt på parkett och spanade på de sovjetiska stridskrafterna. <br/> Det berättar Christer Lokind, tidigare svensk underrättelseofficer, som har skrivit en egen bok om DC-3-affären.

Händelserna kring nedskjutningen av flygvapnets DC-3:a Hugin 1952 fortsätter outtröttligt att fascinera.

Planet var i luften och spanade på nya sovjetiska radarsignaler en sommardag när ett av supermaktens Mig-plan jagade ikapp och gick till attack. Lite över 50 år senare, 2003, hittades planet och sedermera kvarlevorna av fyra av de åtta besättningsmännen på Östersjöns botten. Av de övriga fyra fanns häpnadsväckande nog inga spår.

– Det var först 1983 som statsmakterna avslöjade vad planet egentligen hade sysslat med, säger Christer Lokind som jobbat både inom FRA och Must. Flygningen hade dessförinnan lögnaktigt kallats ”navigationsflygning”.

I sin nya bok ”DC-3:an – Kalla krigets hemligheter” (Medströms förlag 2014 i samarbete med Flygvapenmuseum), hävdar Christer Lokind att ett tungt skäl bakom den ryska aggressionen bland annat var att amerikanska bombplan med brittiska nationalitetsbeteckningar testat att flyga anfallsvägarna för ett stort kärnvapenangrepp mot Sovjet ­under natten den 17–18 april.

De ryska jaktflygplanen saknade radarsikte för upptäckt och attack i mörker och dålig sikt och kunde inget göra. Men tekniken var på väg att utvecklas av ryssarna och signaler därifrån var en av måltavlorna för DC-3:ans spaningsinsatser, bekräftar Lokind.

Han kartlägger dramatiken och har inte undanhållit något, lovar han.

– Däremot kan det finnas något som vi inte hittat. Exempelvis saknas hela dåvarande Centrala Flyg­säkerhetsledningens, Cefyls, arkiv.

En stor brist, säger Christerr Lokind.

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt