Nu inleds första utgrävningen av vikingaskepp på över hundra år

2020-06-30 13:06  

För två år sedan upptäcktes vikingaskeppet ”Gjellestadskskeppet” med hjälp av georadar. Nu drar utgrävningen igång.

För två år sedan gjorde de norska arkeologerna Erich Nau och Lars Gustavsen ett stort fynd. Med hjälp av motoriserad georadar utvecklad av Niku, fann man i Jellhaugen spår av vikingaskeppet: ”Gjellestadskipet”.

- Vi är säkra på att det är ett fartyg som ligger där, men hur mycket som bevarats är svårt att säga innan upptäckten undersöks ytterligare, sa Morten Hanisch, ansvarig konservator, då.

Nu två år senare är det dags att undersöka skeppet närmare – och det första spadtaget har tagits för att gräva fram det. Faktum är, att det är första gången på över 100 år som man i Norge nu gräver fram ett vikingaskepp.

Läs mer: 1600-talsvrak hittade i centrala Göteborg

- Fartyget är i dåligt skick, och möjligheterna att bevara det är extremt dåliga. Men det här är en chans att säkra den kulturhistoriska kunskap som ligger begravd här under jord, säger Nikus avdelningschef och expert på vikingaskepp Knut Paasche i ett uttalande.

Ansvariga för utgrävningen är Kulturhistorisk museum tillsammans med Universitetet i Oslo, arbetsledare är arkeolog Christian Løchsen Rødsrud. Man beräknar att arbetet kommer att ta fem månader.

Utgrävningen kommer genomföras i tre faser. Först sållas det översta lagret av matjord. Därefter kliver arkeologerna in och gräver fram aktern. Slutligen grävs den mellersta delen och fartygets för fram. Det är först i det här steget som arkeologerna hoppas på de mest spännande fynden.

Skeppet är som sagt i dåligt skick. Men förhoppningen är att man ska kunna hitta tillräckligt med delar för att i framtiden kunna rekonstruera skeppet på ett rättvist sätt.

– Det blir inte en lätt uppgift, men vi önskar dem lycka till, säger Paasche.

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria  

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som en extra bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.  

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se 

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien! 

Gilla Teknikhistoria på Instagram! 

Viktor Krylmark

Mer om: Arkeologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt