Nazisternas krigsflygplan Arado Ar 196-3 blir svensk fornlämning

2018-09-27 16:11  

För första gången fornlämningsförklaras ett flygplan i Sverige.

(Artikeln har uppdaterats.)

Detta är även första gången ett yngre vrak, som förlist efter 1850, blir fornlämningsförklarat, enligt ett beslut från länsstyrelsen i Blekinge.

Det rör sig om flygplanet Arado Ar 196-3 som var i bruk av nazityskland och flög in på svensk luftrum 1943 för att då bli nedtvingat, skriver länsstyrelsen. Planet var ett enmotorigt sjöflygplan som användes av tyska Kriegsmarine under andra världskriget.

Flygplanet hölls kvar i Sverige och användes till målflygning för marinens strålkastarövningar. Men under en flygning 1947 havererade planet nordost om ön Getskär utanför Karlskrona och sedan dess har vraket fascinerat många som är intresserade av flygteknik och dykare.

Länsstyrelsen skriver att flygplanet bär en svensk krigstidshistoria om bland annat underrättelse, spionage, agenter och hemliga transporter av flyktingar.

Läs mer: Flygplanet ärades för att ha räddat Storbritannen

”Planet blir också ett fysiskt bevisföremål av berättelsen om Sveriges krigsneutralitet genom de många byten av ägare och de många ändamålen som planet flögs för. Det finns därtill väldigt få exemplar av den här typen av flygplan kvar i världen”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Christoffer Bertzell

Mer om: Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt