Muren skulle skydda mot inkräktare

2016-08-01 06:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Hansestaden Visby och ringmuren kom till av behovet att skydda sig från våldsamma inkräktare, både från omvärlden och från ön. Idag är besökarna ofta festglada turister.

För omkring 1 300 år sedan fanns det enkla strandbodar vid dagens Visby och upp och ner längs kusten. Vid 1000-talet började Visby få permanent bebyggelse för att skapa en fredad handelsplats. Den blev snart dominerande på ön.

Kring 1160 byggdes Kruttornet, den äldsta byggnaden i dagens Visby, som ett av två försvarstorn vid den gamla hamnen. Det är också den äldsta bevarade icke-kyrkliga byggnaden i Norden.

Läs mer:

Läs mer: ”Missa inte ringmuren och ruinerna”

Ringmuren med sina 27 torn växte fram gradvis under flera hundra år som försvar mot inkräktare, men också mot öns befolkning. Den har restaurerats i flera omgångar, och det tillkom torn och portar även efter att den inte längre hade någon funktion för stadens försvar.

”Hansestad” innebar att Visby var ett centrum för beväpnade handelsskepp vars ägare gick ihop för att kunna ge varandra bättre skydd mot pirater och plundrare.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Niklas Dahlin

Mer om: Världsarv Visby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt