Mordet på Palme – 7 vapen som förekommit utredningen

2016-02-29 11:19  

TEKNIKHISTORIA. En rad vapen har förekommit i Palme-utredningen. Här är några av dessa.

Att hitta mordvapnet är den viktigaste pusselbiten för att hitta Olof Palmes mördare. Sedan 1986 har polisen provskjutit omkring 500 vapen av den typ som kan ha avfyrat den dödande kulan.

Analyser av kulorna på brottsplatsen har gjort att polisen letat efter en revolver av märket Smith & Wesson, model 28 med 6 tums pipa. Kalibern är .357 magnum.

Smith & Wesson Model 28 tillverkades mellan 1954 och 1986. Det var en budgetversion avsedd som tjänstevapen för polisen. Den användes av ett stort antal amerikanska polismyndigheter, men även i Norge. Kalibern är .357 Magnum. Foto: Stephen Z / Wikimeda

Men det finns många andra vapen av samma kaliber. Vid tiden för brottet fanns omkring 4 000 revolvrar av liknande typ i Sverige. Tio var stöldanmälda. Av dem har de flesta spårats, men flera har varit i för dåligt skick för att kunna provskjutas.

1. Mockfjärdsrevolvern

1983 stals revolvern vid ett inbrott hos en sportskytt i Luleå, tillsammans med två askar med patroner av samma typ som användes vid mordet. Den användes vid ett rån i Mockfjärd i Dalarna senare samma år. Ett skott avlossades. Kulan kunde bindas till samma tillverkningsomgång som Palme-kulan. När den återfanns vid dykningar i Djursjön 2006 var den för korroderad för att kunna provskjutas, men troligen dumpades den i sjön redan 1983.

Läs mer: Svenska polisbilar genom historien

2. Sucksdorffsvapnet

Revolvern stals hemma hos filmaren Arne Sucksdorff av en vän till knarkhandlaren Sigge Cedergren och såldes. Senare hävdade Sigge Cedergren att han lånat ut ett vapen av samma typ till Christer Pettersson innan mordet. Vapnet har inte återfunnits eller testats av polisen.

3. Helsingsborgsvapnet

Stals 1983 från en skytteklubb i Helsingborg.

4. Linköpingsvapnet

Stulet men återfunnet. Kunde inte testas på grund av att pipan är avsågad.

5. Arvikavapnet

Stals i Charlottenberg 1976.

6. Kungsträdgårdsvapnet

Ägdes av en person som varit aktuell i utredningen. Han uppgav att han sålt det till en okänd man i Kungsträdgården. Långt senare, 2008, begick han självmord i sin lägenhet när polisen knackade på.

7. Handenvapnet

En revolver av annat märke och modell, Ruger Security Six, men i samma kaliber. Det försvann vid en flygresa 1982.

Läs mer: Ny kriminalteknik kan ge svar i Palmeutredningen

Läs mer: Han har utrett Palmemordet i 30 år

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt