”Missa inte ringmuren och ruinerna”

2016-08-01 06:00  
Kruttornet. Foto: Rolf Kallman / Wikimedia

3 frågor till Elene Negussie, världsarvssamordnare i Visby.

Vad är så speciellt med Hansestaden Visby?

– Det är en stad med flera årsringar som har anor från medeltiden men även från vikingatiden. Den har också anpassats till nutid och är en levande stad med ett exceptionellt läge vid vattnet och topografi där höjdskillnaderna gör den speciell.

Vad betyder det att klassas som världsarv?

– Det innebär att en plats är så pass betydelsefull att den bevaras för hela mänskligheten och för all framtid. Det innebär ett särskilt skydd för den byggda miljön som är integrerat i planeringen. Hanteringen av världsarvet berör all samhällsplanering, exempelvis brandskydd och krisberedskap.

Läs mer:

Läs mer: Muren skulle skydda mot inkräktare

Vad får man inte missa om man besöker Visby?

– Man får naturligtvis inte missa ringmuren och det kommer man inte att göra. Man kommer inte heller att missa ruinerna som finns överallt i innerstaden. Men det finns också mycket under ytan som man inte ser, som avloppssystem från medeltiden. Gå också gärna upp på klinten och få perspektiv över staden som helhet.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Fredrik Karlsson

Mer om: Världsarv Visby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt