Medeltida idéer gav riddarrustningens återkomst

2018-03-17 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Under första världskriget började uppfinnare i de krigförande länderna återuppliva idéer från medeltiden för att skydda soldater från granatsplitter. Det mesta misslyckades, men ur försöken kom utrustning som används i dag.

På västfronten i första världskriget dog de flesta av granatsplitter. Det verkade vara en logisk idé att utrusta de oskyddade soldaterna med en rustning. Det skulle inte krävas tjock plåt för att avvärja det värsta.

Privata uppfinnare och tänkare vid alla de krigförande ländernas försvarsdepartement började tidigt testa bröstharnesk, heltäckande hjälmar och andra skydd.

Problemet var vikten. Infanterister ansågs bli alltför begränsade av de extra 20 kilo eller mer som även de lättaste modellerna innebar.

Rustningarna hittade sin plats i vissa nischer. Den brittiska arméns designbyrå tog 1915 fram splitterskydd för bombplanspiloter, och tyska kulspruteskyttar fick rustningar i viss omfattning. Det gjordes experiment med både stål och laminatpansar av silke och harts.

Men trots allt fokus på rustningar förbisåg man ofta den viktigaste skyddsutrustningen: hjälmen. I början av kriget hade till exempel de franska soldaterna tygmössor.

De tyska utvecklarna tog fram en hjälm som skyddade nacke och sidorna av huvudet, baserat på en medeltida hjälm. Den kallades för "stahlhelm" och följde med in i andra världskriget. Den distinkta formen gjorde de allierade obenägna att anamma något liknande för att inte se ut som om man underkastade sig tysk estetik. Följden blev många skadade och döda i onödan.

I har de flesta militära hjälmar drag av "stahlhelm". De flesta vapenslag i de flesta länder har också någon form av rustning på kroppen, men av material som kevlar och nomex i stället för stål.

---

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt