Marinens fynd på västkusten: Minor från andra världskriget

2022-05-25 10:21  
Minorna som hittats på västkusten utanför Vinga fyr har identifierats som brittiska kontaktminor från andra världskriget. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Ett av marinens fartyg har hittat en linje med 26 minor utanför fyren Vinga i Göteborgs skärgård. Minorna fälldes under andra världskriget av en brittisk ubåt.

Röjdykarfartyget HMS Spårö upptäckte minlinjen i mitten av maj. Minorna var kända sedan tidigare, men inte den exakta positionen.

"Vi hade en sjöövervakande enhet i området så det passade bra att undersöka just den här platsen för att säkerställa att minorna inte ligger i något av ankringsområdena. Vi kan konstatera att minorna lyckligtvis inte gör det och det finns ingen direkt fara för allmänheten så länge de ligger orörda", säger Carl Lundvall, chef för 42:a minröjningsdivisionen vid fjärde sjöstridsflottiljen, på Försvarsmaktens hemsida.

Läs mer: Ta skydd! Historien om svenska skyddsrum

Risker kan inte uteslutas i samband med trålning, dykning och undervattensarbeten. Marinen arbetar därför på en plan för hur minorna ska hanteras.

Minorna är av typen MK16 och fälldes 1940. Totalt fälldes 175 000 minor i Östersjön och Västerhavet under de båda världskrigen. Cirka 50 000 ligger kvar, enligt Försvarsmakten.

Mer om: Marinen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt