Marinarkeologer har hittat ett 77 år gammalt fraktfartyg

2019-04-23 15:45  
Foto: South Australian Maritime Museum

Ett australiskt fraktfartyg som sänktes av en japansk ubåt under andra världskriget har hittats utanför Australiens sydöstra kust, uppger marinarkeologer.

Fartyget SS Iron Crown sänktes av en torped den 4 juni 1942 utanför kusten vid delstaten Victoria. Skeppet, som var lastat med malm, sjönk inom en minut och 38 av de totalt 43 ombord omkom. Fartyget uppges vara ”relativt intakt” trots alla år på havsbotten, och hittades på 700 meters djup omkring tio mil från land.

Marinarkeologen Peter Harvey säger att fyndet innebär ”ett avslut” för familjer och anhöriga till dem som omkom. Det finns också planer på att hålla en minnesceremoni vid fyndplatsen.

Mellan 1942 och 1943 skickade Japan 13 ubåtar till Australiens östkust som sänkte sammanlagt 22 fartyg, och totalt miste 194 personer livet.

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt