Lista: Årtusenden av skönhet och smink

2018-02-17 06:13  

TEKNIKHISTORIA. Det finns fynd av rödockra från 100 000 år gamla boplatser i Afrika som kan ha använts som smink. Men man vet i alla fall med säkerhet att ett antal skönhetsprodukter användes i antika Egypten. Mänsklighetens intresse för att piffa upp sig har med andra ord minst 6 000 år på nacken. Under åren har det lett till experimenterande, lagstiftning och ibland förgiftning.

Linjer som leoparden

Den egyptiska drottningen Nefertiti, död 1330 före vår tideräkning, avbildades med kraftiga linjer av svart kohl runt ögonen. Så även Keith Richards i Rolling Stones. Den sotiga substansen tillverkades av blyglans och många andra ämnen, vissa giftiga, och ansågs skydda mot ögonsjukdomar. Dagens motsvarighet kallas kajal.

Hudnära

Ricinolja, bivax och olivolja var baser för hudkräm i antikens Rom, men antagligen är olika medel mot torr hud mycket äldre än så.

Ljus uppsyn

Ett ljusare ansikte har ofta markerat hög status. De japanska geishornas traditionella puder för ansiktet är gjort av ris. I medeltidens Europa användes ibland blyvitt, ett extremt giftigt pigment.

Rosiga kinder

Rouge ger ansiktet en frisk glöd, men sågs länge som ett tecken på osedligt leverne. Därför brukade folk under vissa tidsperioder nypa sig i kinderna för att få liknande resultat.

Hygien under armen

Modern deodorant, "Mum", uppfanns 1888, men redan på 900-talet beskrev läkaren Abu al-Qasim al-Zahrawi en slags deodorant i fast form.

Pussmun

I Sumer, 5 000 år före vår tideräkning, användes läppstift av både män och kvinnor. Inte förrän 1884 uppfanns det första kommersiella moderna läppstiftet, i Frankrike.

Fin i fransarna

Maskara gör ögonfransarna tjockare, mörkare och mer definierade. På 1800-talet användes samma smet till mustaschen. Kemisten Eugène Rimmel utvecklade produkten av vaselin och kol.

Fixade fingrar

Kina och Indien var först, 3 000 före vår tideräkning, med henna-målade naglar. Dagens blanka och hållbara nagellack har sitt ursprung i cellulosalack för bilar.

Fejksolbränna

Idén att solbränna är vackert och hög status är väldigt ny i människans historia. Med tabletter och vätskor går det nu att bli brun utan att ens se solen. En vanlig produkt i sprejform verkar genom att substansen dihydroxyaceton påverkar aminosyror i det döda yttre hudlagret.

Farlig blekning

Hudblekning med till exempel hydrokinon blev en storindustri i USA på 1920-talet och är fortfarande populärt. Många produkter är förbjudna i Europa eftersom de kan orsaka hudskador eller till och med vara livsfarliga.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt