Lista: 7 värdelösa teknikprylar vi minns

2021-02-13 08:00  

Från en högtid till en annan: nu firas andrahandsmarknadens jubeldagar. Hör du till dem som rensat dina hyllor från värdelösa teknikprylar under tiden efter jul? Här är 7 tekniska hyllvärmare vi minns.

Den elektriska kniven. Foto: ATHOL MULLEN/WIKIMEDIA

Elektriska kniven 

Vem som var först med att uppfinna den elektriska kniven är omtvistat, amerikanska patent finns både från år 1939 och 1964. Köksredskapet blev hur som snabbt populärt när det nådde marknaden, men intresset dalade i takt med att konsumenterna insåg hur mycket underhåll den eldrivna versionen krävde för att inte bli en bakteriehärd, eller börja rosta.

Klassikern: Äggkokaren. Foto: NOELLA JOHANSSON/TT

Äggkokaren 

Här har vi flera exempel på onödiga maskiner som hanterar just äggkokning och som dessutom har lite oklar teknikhistoria. Bland det som inte rönt några större framgångar finns både själva äggkokningsmaskinen du ser på bild och en särskild version i plast för att koka ett ägg i taget i mikrovågsugnen. Samt, ej att förglömma, den talande äggkokaren.

Läs mer: Lista: Doktor Zanders magnifika gymnastikapparater

Minidiscen, älskad och hatad. Foto: ROB WELHAM/CAMERA PRESS/TT

Minidisc 

Sonys tanke var att ersätta kassettbandet med en digital musikspelare som hade en minidiskett som lagringsmedium. Minidiscspelarna lanserades på teknikmässan CES år 1991 och nådde marknaden året därefter. Spelarna, som rymde omkring 80 minuter musik, floppade stort och slutade säljas 2011.

En spelkonsol och en mobiltelefon under samma skal. Var Nokia före sin tid? Foto: EVAN AMOS/WIKIMEDIA

N-Gage 

En jättebra idé, tänkte Nokia, och skapade en mobiltelefon som var både just en telefon och en spelkonsol. År 2004 lanserades Nokia N-gage, som på grund av sin utformning var svår att använda som just telefon. Samt den lilla detaljen att den saknade bra spel. 

En popcornmaskin. Foto: WIKIMEDIA

Popcornmaskinen 

De första kommersiella maskinerna för att poppa popcorn lanserades redan på slutet av 1800-talet. En mindre framgångsrik variant dök upp under 1970-talet: små maskiner för hemmabruk som poppade kornen med hjälp av varmluft. Snart totalt utkonkurrerad av påsarna för mikropopcorn.

Betamax-kassetter. Foto: SENOR K/WIKIMEDIA

Betamax 

I ”format-kriget” som pågick i slutet av 1970-talet och vidare in på 1980-talet dök denna lilla abrovink upp: en miniversion av VHS-kassetten. Även här är Sony det skyldiga företaget bakom teknikprylen som föll tungt främst på grund av en viktig faktor. Konkurrerande VHS-systemet erbjöd en inspelningstid på två timmar, jämfört med en timme på betamax-kassetterna.

Årets julklapp 2019: Mobillådan. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Mobillådan 

Årets julklapp 2019 var en väldigt fin tanke om paus från skärmar och tid för varandra. Men här kommer den stora knäckfrågan: behöver vi verkligen köpa oss en särskild låda för att uppnå detta? 

Angelica Söderberg

Mer om: Prylar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt