Lerig ”potatis” visade sig vara en handgranat från första världskriget

2019-02-05 11:12  

Det blev en ovanlig dag för arbetarna på chipsfabriken i Hong Kong då en handgranat från första världskriget plötsligt uppenbarade sig.

Det blev fullt pådrag på chipsfabriken i Hong Kong i helgen. Bland färska potatisar importerade från Frankrike låg en inte fullt så harmlös handgranat gömd. Och det var inte vilken handgranat som helst, insvept i lera visade det sig vara en handgranat från första världskriget.

Det var en potatisbearbetningsmaskin som upptäckte den leriga granaten. Så personalen på chipsfabriken Calbee Four Seas får för dagen tacka tekniken för att inga olyckor skedde.

Kort där efter larmades polisen till platsen som kunde identifiera den inkräktande ”potatisen”.

– Vi identifierade den som ett tysktillverkat vapen som tros ha använts under första världskriget, säger biträdande stadschef Wong Ho-hon från polisstyrkan i Hongkong till South China Morning Post.

Läs mer: Britternas märkliga betongöron skulle upptäcka tyska luftskepp

Anledningen till att den upptäcktes av maskinen var antagligen dess tyngd. Den var ungefär 8 centimeter bred, men vägde ett kilo, runt fem gånger så mycket som en vanlig potatis.

Eftersom den aldrig detonerades under kriget så fanns det en omedelbar fara som polisen fick hantera. Wong Ho-hon berättar vidare att de använde sig av högtrycksvattenbränningsteknik för att säkert detonera den åldrade granaten.

I videon nedan kan du se hur granaten från första världskriget detonerade.

Viktor Krylmark

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt