Kvinnan som står bakom rollatorn

2014-08-01 05:30  

TEKNIKHISTORIA. Få hjälpmedel har betytt så mycket för äldres rörlighet som rollatorn. Få användare vet att världssuccén uppfanns av en poliodrabbad kvinna i Västerås, som själv hade svårt att gå.

Nöden är uppfinningarnas moder, brukar man säga, och för rollatorns okända moder kan det stämma. Aina Wifalk gick länge med käppar och slet ut sina axlar innan hon fick en snilleblixt i slutet på 1970-talet: rollatorn, ett gånghjälpmedel på hjul.

Hon blev inte särskilt känd under sin livstid. Men hon fick ny uppmärksamhet då nätverket Winnet Västmanland lyfte fram henne i samband med turnéutställningen ”Kvinnors uppfinningar” för några år sedan.

Historien börjar egentligen redan 1949 när Aina Wifalk drabbades av polio vid 21 års ålder. Sjukdomen tvingade henne att hoppa av sin utbildning till sjuksköterska, men hon lyckades ändå få ett yrke där hon kunde hjälpa sjuka och skadade. Efter omskolning arbetade hon först som kurator på den ortopediska kliniken på lasarettet i Västerås, därefter som handikappkurator, som titeln löd på den tiden.

Men sjukdomen satte stopp för yrkeslivet till sist. År 1976 fick Aina Wifalk sjukbidrag. Nu var axlarna utslitna efter att ha gått med käppar i ett kvarts sekel. I den här vevan föds tanken på ett skonsammare sätt att hjälpa personer som har svårt att gå på egen hand. 1978 lämnade hon in en idé på en helt ny typ av gånghjälpmedel på hjul till en statlig utvecklingsfond. Handläggarna insåg potentialen, sköt till pengar och kopplade in ett företag som gjorde konstruktionen. Tre år senare skulle tillverkningen snart dra i gång och Aina Wifalk intervjuades i VLT, Vestmanlands Läns Tidning, under rubriken ”Uppfinnare husmodersbelönas”.

– Jag begriper inte varför jag får den här husmodersbelöningen. Jag är ju ingen husmor och har inte massor av barn, lyder hennes första citat.

Sedan tillstår hon lite försynt att orsaken måste vara hennes samhällsinsatser. Förutom rollatorn hade hon uppfunnit manopeden, ett träningsredskap som än i dag används i äldrevården. Och hon hade varit med och startat flera föreningar för funktionshindrade, däribland Riksföreningen för trafik- och polio­s­kadade i Västerås.

Hon berättar för tidningen att de ­tekniska hjälpmedlen blivit bättre ­sedan hon insjuknade på 1940-talet. Nu tycker hon att de största bristerna finns i människors attityder. Som när folk ­säger ”de handikappade”.

– Inte säger man ”de friska”. Vi är individer och inte en grå massa.

Aina Wifalk tog aldrig patent på sin uppfinning utan ville att den skulle bli så tillgänglig som möjligt. De royalties hon fick från försäljningen testamenterade hon efter sin död till Nordiska Kyrkoföreningen på Spanska solkusten, där hon själv vistats flera gånger. Aina Wifalk avled 1983 vid 55 års ålder.

Uråldrig hjälp på hjul

  • Rullstolen är betydligt äldre än rollatorn, men det är oklart vem som uppfann den första.
  • Det finns avbildade stolar med hjul från forntida Egypten såväl som 500-talets Kina.
  • Spanske kung Filip II som regerade i slutet av 1500-talet hade en hjulförsedd stol på ålderns höst.
  • I början av 1930-talet utvecklades den första ihopfällbara rull­stolen, som ­påminner om ­dagens moderna rull­stolar. Innovatören var den förlamade ­amerikanen Herbert Everest och hans vän Harry Jennings. De ­startade ett framgångsrikt företag, och än i dag finns Everest & Jennings rullstolar på marknaden.

Källa: Inventors. about.com och Historyextra.com

Charlotta von Schultz

Mer om: Teknikhistoria

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt