Kungligt bygge var först

2016-08-05 06:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Drottningholms slott på Lovön väster om Stockholm var Sveriges första Världsarv. Kungaparet och 700 000 årliga besökare delar på det unika 1700 tals-slottet.

På 1570-talet lät Johan III bygga ett stenhus på Lovön åt drottning Katarina. Det döptes till Drottningholm. Det nuvarande slottet byggdes mellan 1662 och 1750, men namnet levde kvar.

Initiativtagaren var drottning Hedvig Eleonora. 1777 köpte staten slottet och Gustav III fick dispositionsrätt. Det har kungafamiljen fortfarande. Kung Carl XVI och drottning Silvia har sin bostad i slottets södra länga.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

Det mesta av världsarvets 40 byggnader och trädgårdsanläggningarna är på ett eller annat sätt tillgängliga för besökare. Bland byggnaderna finns Drottningholms slottsteater, en unikt välbevarad teater från 1700-talet som är komplett med sitt ursprungliga scenmaskineri.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt