”Kunde inte motstå möjligheten att göra skillnad”

2016-04-26 16:55  
Arbetare i skyddsmasker undersöker strålningshalter. Foto: Igor Kostin / All Over Press

Christer Larsson och hans kolleger på Ny Teknik var inte särskilt väl förberedda, när de inledde det arbete som skulle ge Stora Journalistpriset.

När strålningskällan började lokaliseras, var dotterbolaget Space Media Network ännu inte färdigbildat.

– Vi var ju oerhört "nakna", vi hade ingen organisation, ingen prislista, ingenting. Men vi kunde inte motstå möjligheten att göra skillnad i ett läge där tidiga flygmätningar från FOA visade att Sovjetunionen ljög, säger Christer Larsson i dag, 30 år senare.

Läs mer:

Läs mer: Ny Teknik-journalisterna och jakten på sanningen om Tjernobyl

När man till höga kostnader fått fram satellitdata från Tjernobyl, visade sig datan först vara en stor besvikelse.

– Den första bildinformationen vi fick fram visade ett helt normalt kärnkraftverk. Ingen rökutveckling, ingenting alls. Men vi lät datorn mata in de infraröda och termiska värdena, och då hände det grejer. Bilderna visade att reaktorn hade kraschat.

Vad tänkte du då?

– Känslan var att vi hade nått ett genombrott, inte bara i fallet Tjernobyl utan för en helt ny typ av journalistik. Som i USA kom att kallas "News gathering from space", och som skapade en stor oro i en rad olika stater på jorden. Världen blev med ens mycket mer genomskinlig.

Genombrottet gav Christer Larsson Stora Journalistpriset samma år.

– Egentligen behövdes väl ingen ytterligare bekräftelse på att det här var ett journalistiskt genombrott, men det var så klart hedrande att få pris. Det var roligt för hela Ny Teknik.

Vad har Tjernobylolyckan och dess exponering betytt för kärnkraftsutvecklingen i världen?

– Tyskarna, japanerna och amerikanerna har ju lärt sig en hel del. Ryssarna? Ingenting, de ångar på som om ingenting hade hänt.

Tommy Harnesk

Mer om: Tjernobyl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt