Krigsskeppet ska ge svar om livet ombord

2015-11-06 16:09  
Karacken Mary Rose från 1545 liknade mycket det äldreskeppet Holigost. Foto: Wikimedia

Det 600 år gamla krigsskeppet Holigost har återfunnits under ett lager brittisk flodlera. Nu ska vrakdelarna inventeras och ge svar på en del frågor.

När karacken Holigost togs ur tjänst 1422 lades hon vid kaj i floden Hamble. Där ruttnade hon så småningom och sjönk. Nu har bottnen och delar av skrovet hittats under ett tjockt lager lera och slam.

Det 30 meter långa skeppet var klinkerbyggt i Spanien och hade en besättning på omkring 200, plus 260 soldater. När hon erövrades av England blev hon en del av Henrik V:s flotta. Hon hade sju kanoner ombord och var ett av det hundraåriga krigets mest moderna fartyg. Holigost deltog i flera viktiga sjöslag, bland annat som flaggskepp för Hertigen av Bedford vid slaget vid Harfleur 1416.

Nu hoppas arkeologerna kunna svara på frågor om livet ombord och om skeppets konstruktion. Året efter hon togs ur tjänst gjordes bland annat reparationer på skrovet med hjälp av dykare. Det var första gången sådan teknik användes i England.

Tidigare har man på samma plats hittat jätteskeppet Grace Dieu, Henrik V:s största örlogsfartyg. Holigost ska nu grävas ut, inventeras och bevaras till eftervärlden.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL