Koppargruvan var landets största arbetsplats

2016-07-14 06:00  

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Tung industrihistoria i Sverige handlar inte bara om stålverk och pappersbruk. Redan på 800-talet bröts kopparmalm i Falun och Kopparbergslagen.

Världsarvet Falun och Kopparbergslagen omfattar ett stort industrilandskap där mittstycket är Falu koppargruva. Där bröts koppar och andra metaller under 1 100 år. Bronsföremål som användes på Gotland på 800-talet innehåller koppar från fyndigheten. 1288 sköttes driften av ett slags aktiebolag och var en viktig del av ekonomin i Sverige. På 1600-talet bröts under perioder två tredjedelar av världens kopparmalm i Falun, och den gruvan var landets största arbetsplats.

Läs mer:

Läs mer: "Gruvan är grunden till industrisamhället"

På 1680-talet hade gruvdriften under hundratals år gjort berget till ett nätverk av orter, schakt, rum, salar och gångar. Brytningen hade gjorts utan någon övergripande plan, och berget var inte längre stabilt. Det hade skett ett stort ras 1655 i några av de äldre gruvhålen.

25 juni 1687 kollapsade en stor del av gruvan. Tre stora dagbrott föll ihop till ett jättelikt hål, Stora Stöten, 1,6 kilometer i omkrets och nästan 100 meter djupt. Men trots att det då var Sveriges största arbetsplats omkom ingen. Det var S:t Davids dag och alla var lediga.

Läs hela Teknikhistorias sommarserie De svenska världsarven här

1677 försvann arbetare Mats Israelsson, ”Fet-Mats”, i gruvan. 1719 hittades hans kropp när en schakt tömdes på vatten. Genast skapades en av gruvans starkaste legender. Han var nämligen så välbevarad att han nästan såg levande ut. Det sulfathydrathaltiga vattnet hade konserverat hans kropp. Han visades upp för besökare i en glasmonter i många år, tills han började bli i alltför dåligt skick och begravdes i stora Kopparbergs kyrka 1749. Under en renovering på 1860-talet hittades kvarlevorna. De förvarades i en kartong på en vind tills de begravdes igen 1934.

1992 skedde den sista brytningen i gruvan. Då hade den stora verksamheten sedan 20 år varit turism. Två miljoner besökare har gått ner i den del av gruvan som visas för allmänheten.

Fast det kommer fortfarande en produkt från gruvan: pigmentet till Falu rödfärg.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook.

Niklas Dahlin

Mer om: Gruva Världsarv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt