Kobran blev en designklassiker

2016-01-23 06:00  

TEKNIKHISTORIA. När LM Ericssons "kobratelefon" ritades var avsikten att skapa en folktelefon. Mer än två och en halv miljon stycken såldes. I dag är "kobran" ett dyrt samlarobjekt.

När Ericssons ursnygga telefon lanserades hade den beteckningen Ericofon DBJ 500, men formen gjorde att den fick smeknamnet "kobran". Den var ett stort avsteg från de traditionella trista och funktionella apparaterna som hade varit i princip oförändrade sedan telefonins barndom.

Kobran var den första enstycketelefonen som tillverkades för massmarknaden. Industridesignern Ralph Lysell hade börjat rita på prototypen under andra världskriget. Den slutliga formen fick den av Gösta Thames tio år senare. Utgångspunkten var att få ihop telefonens apparatdel med telefonluren i ett stycke.

Nummerskivan var dold under basen och man lade på genom att ställa ner hela apparaten på bordet. Det fanns inte plats för klockorna till ringsignalen. I stället såldes en dosa som monterades på väggen bredvid telefonen. När charmiga kobran lanserades 1956 fanns den i hela 18 olika färger, men inte i svart.

För exporten till USA tillverkades telefonerna på licens av lokala leverantörer. Det var nödvändigt för att komma runt reglerna för telefonnätet som ställts upp under det så kallade "bellsystemet", en monopolunion av teleoperatörer.

I dag är originalkobrorna dyra samlarobjekt, och den står på konstmuseer runt om i världen – en sann designtriumf.

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt