Kejsarens sjunkna lyxkryssare

2017-09-02 07:00  

Kejsar Caligulas mystiska jätteskepp var tyngda av lyx och avancerad teknik. De bärgades efter 1 900 år – men andra världskriget blev slutet för de antika underverken.

Omkring år 40 sjösattes två jättelika båtar i Nemi, en liten Italiensk vulkansjö. De var flytande lyxvillor, eller kanske flytande tempel till gudinnan Isis. Kulten kring henne var av särskilt intresse för beställaren, kejsaren Caligula.

Fartygen finns omnämnda i gamla källor, men beskrivningarna av storleken troddes vara överdrivna. När de återfanns och utforskades på order av diktatorn Benito Mussolini, 1 900 år efter att de sjunkit, visade sig det mesta stämma.

Att det låg något på Nemi-sjöns botten var inte okänt. På 1500-talet plundrades vraken med dykarklocka och under hela 1800-talet gjordes sporadiska försök att bärga eller tömma skroven. 1927 beordrade diktatorn Benito Mussolini att skeppen skulle grävas ut. Det enda sättet var att sänka sjöns vattennivå 20 meter. Pumpandet och dränerande var inte färdigt förrän 1932.

De två skeppen låg på bottnen sida vid sida. Det största var 73 meter och det mindre 70 meter långt. Båda var över 20 meter breda och hade haft byggnader ombord, som flytande villor. Standarden var den som en kejsare kunde förvänta sig. Det fanns rinnande kallt och varmt vatten, bad, fontäner, praktfulla utsmyckningar och marmorgolv.

Läs mer:

Läs mer: Dr. Martens – foträta kängor blev modeikoner

Fyndet bevisade att romarna kunnat bygga större fartyg än man trott. Ombord fanns också tekniska innovationer som man trodde kommit till flera hundra år senare. Till exempel gick en roterande plattform för statyer på kullager, och vattnet till bad och fontäner drevs med kolvpumpar. Beslagen till ett jättelikt ankare visade att det varit av modern design, fast av trä och bly.

Det ena skeppet hade en stor byggnad i aktern och en mindre i fören. Proportionerna kan stämma med Isis-kultens tempel, så det kan hända att avsikten varit att ha ett flytande tempel på Nemi-sjön.

Den var redan helig, och enligt lag fick man egentligen inte sjösätta båtar på vattnet. Gudinnan som vakade över den var Diana, som romarna gärna såg som en aspekt av Isis eller vice versa.

Caligula regerade bara i knappt fyra år. Hans familj hade nästan utrotats av den föregående kejsaren, Tiberius. När Caligula efterträdde honom verkade Rom ha fått en upplyst och nobel ledare. Under de första åren var han hyllad, omtyckt och beundrad.

Sedan hände något. Han blev svårt sjuk, eller förgiftad, och verkade sedan personlighetsförändrad. Han blev grym, oberäknelig och inledde en terrorkampanj där släktingar, fiender eller bara välbärgade personer avrättades.

24 januari år 41 mördades han av sitt eget livgarde, 29 år gammal.

Om han ens varit ombord på skeppen i Nemi är okänt. De tömdes kort efter hans död på värdesaker och kostbara byggnadsmaterial. De fylldes med sten och sänktes avsiktligt, kanske så lite som ett år efter att de sjösattes.

De sjunkna jätteskeppen glömdes bort av omvärlden, men lokalbefolkningen fiskade ibland upp ornament och statyer för att sälja.

1936 var projektet som Benito Mussolini startat klart, och det öppnades ett museum över vraken. Men i maj 1944 förstördes det tillsammans med skeppen av amerikansk artillerield under strider med retirerande tyska trupper. Museet öppnade igen 1953, fast nu med modeller i skala 1/5 i stället för de ursprungliga skeppen. Kvar av originalen finns bara bronsdetaljer, fragment av trä och småföremål i arkiv i Rom.

Ytterligare ett jätteskepp som beställdes av Caligula har hittats av arkeologer. Det var dock inte något flytande palats, utan en 104 meter lång pråm med sex däck och 800 i besättningen. Den användes för att frakta en obelisk från Egypten innan pråmen sjönk i hamn och användes som vågbrytare. Vraket återfanns på 1960-talet vid bygget av en flygplats utanför Rom.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt