Kärnkraften fyller 75 år

2017-12-02 07:22  
Foto: Jonas Askergren

GRAFIK. Den 2 december är det 75 år sedan ett viktigt genombrott för kärntekniken ägde rum. Ett försök under University of Chicago räknas som starten för utvecklingen av kärnkraft.

TEKNIKHISTORIA. Den 2 december 1942, för 75 år sedan, skapades den första kontrollerade kärnreaktionen, i en reaktor som byggts under University of Chicago. Enrico Fermi och hans forskargrupp kallade den för Chicago Pile 1.

I dag tänker vi på el när vi hör ordet kärnreaktor. Men allt började med teknik för att göra vapen. Bara ett år efter genombrottet för Enrico Fermi tillverkades plutonium i stor skala i de första produktionsreaktorerna. 1945 släppte USA två atombomber över Japan.

Det dröjde över ett decennium innan de första civila kärnkraftverken byggdes. 1954 började en reaktor i Obinsk, Ryssland, att leverera kraft till elnätet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt