Kärnkraften fyller 75 år

2017-12-02 07:22  
Foto: Jonas Askergren

GRAFIK. Den 2 december är det 75 år sedan ett viktigt genombrott för kärntekniken ägde rum. Ett försök under University of Chicago räknas som starten för utvecklingen av kärnkraft.

TEKNIKHISTORIA. Den 2 december 1942, för 75 år sedan, skapades den första kontrollerade kärnreaktionen, i en reaktor som byggts under University of Chicago. Enrico Fermi och hans forskargrupp kallade den för Chicago Pile 1.

I dag tänker vi på el när vi hör ordet kärnreaktor. Men allt började med teknik för att göra vapen. Bara ett år efter genombrottet för Enrico Fermi tillverkades plutonium i stor skala i de första produktionsreaktorerna. 1945 släppte USA två atombomber över Japan.

Det dröjde över ett decennium innan de första civila kärnkraftverken byggdes. 1954 började en reaktor i Obinsk, Ryssland, att leverera kraft till elnätet.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt