Ikoniska hangarfartyget hittades på första dyket

2019-02-17 06:00  

USS Hornet var det sista amerikanska hangarfartyget som sänktes under andra världskriget. Microsoftgrundarens forskare hittade henne på 5 334 meters djup.

Paul Allen avled 2018 men hans passion lever vidare. Tillsammans med Bill Gates grundade entreprenören Microsoft, och han har lagt en god del av sin förmögenhet på att leta upp sänkta fartyg från andra världskriget. Till en början utforskades djupen från den egna yachten Octopus, men Allen ville ha ett permanent forskningsfartyg som var inriktat på jakten.

2016 inskaffades Petrel. Det drygt 76 meter långa fartyget har plats för 20 besättningsmän och tio forskare. Ombord finns också undervattensfarkoster med kapacitet att gå ned till 6 000 meters djup. Och Allen har kartlagt ett antal krigsfartyg – men en av de viktigaste upptäckterna gjordes i januari.

Läs mer: HMS Furious ett av de första hangarfartygen med start-och landningsbana

Nu har Petrel bekräftat att man har hittat USS Hornet, nära Salomonöarna i Stilla havet. Hangarfartyget hade bland annat en avgörande roll i slaget vid Midway, som blev spiken i kistan för den japanska flottan. Hornet var också utgångspunkt för Doolittleräden, där bombplan lyckades släppa sin last över Tokyo för att sedan landa i Kina. Uppdraget innebar ett längdrekord för B-25 Mitchell-bombarna – ett flygplan som egentligen var alldeles för stort för att lyfta från ett hangarfartyg.

Hittade Horent på första dyket

Under slaget om Santa Cruzöarna 1942 blev Hornet det sista hangarfartyget som sänktes av fienden. I dag ligger hon på 5 334 meters djup. För att hitta vraket använde teamet alla kända data, bland annat från andra stridande fartygs loggböcker – och sonaren på Petrels undervattensfarkost upptäckte Hornet redan vid det första dyket. En tidigare besättningsman tittade på videon och bekräftade att det var Hornet. Det rapporterar Engadget.

Läs mer: Norskt verktyg ska tömma atombombade kryssaren på olja

Av hangarfartygets besättning på 2 200 man omkom 140. Fyndet av gravplatsen kan dock innebära ett avslut för familjemedlemmarna. Det sätt som Hornet upptäcktes på bevisar dagens tekniska framsteg gör det möjligt att hitta vrak med en tämligen småskalig operation.

John Edgren

Mer om: Hangarfartyg Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt