Hubble – världens mest produktiva vetenskapliga instrument

2018-03-08 12:00  
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Niklas Dahlin Foto: Nasa

GRAFIK. Teleskopet Hubble har förändrat vår bild av universum och gjort det möjligt att studera galaxerna och stjärnorna på ett sätt som var omöjligt tidigare.

Rymdteleskopet Hubble har skapat en vetenskaplig revolution, och samtidigt blivit Nasas största pr-framgång sedan månlandningarna. En av de största upptäckterna är att teleskopet kunnat mäta universums expansion och ge en mer noggrann bestämning av åldern: 13,7 miljarder år.

När det sköts upp 1990 hade teleskopet redan kostat 4,7 miljarder dollar – mer än tio gånger budget. Ändå började det med en skandal. Teleskopets 2,4 meter stora huvudspegel slipades med
10 nanometers noggrannhet. Arbetet började 1979.

Underleverantören slipade dock kanterna för platta med 20 nanometer, vilket gjorde att teleskopet inte kunde hitta fokus. År 1993 fick teleskopet hjälpoptik som fixade felet efter några av de mest avancerade rymdpromenader som gjorts. Teleskopet har fått underhåll ytterligare fyra gånger. De flesta instrument har bytts ut och uppgraderats, som gyroskop, datorer och solpaneler.

 

Det här är grafikuppslag från tidingen Teknikhistoria nummer 1, 2018 . Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt