Historia runt halsen

2017-11-18 06:30  

TEKNIKHISTORIA. Slipsens historia började med en fåfäng kung som fascinerades av en färgglad scarf. Det tog ett par hundra år innan halsprydnaden utvecklades till dagens statusmarkör och modedetalj.

Kung Ludvig XIV av Frankrike var intresserad av mode redan som åttaåring. Och han var fåfäng. Under det trettioåriga kriget, 1618 till 1648, använde sig Frankrike av kroatiska legosoldater. Och officerarna hade väldigt käcka näsdukar av siden runt halsen.

Kungen tog tillfället att inspireras, och började synas med en frankofierad spetshalsduk omkring 1646. Plagget adopterades av fint franskt folk under namnet "kravatt" – från "à la croate".

Kravatten regerade som halsprydnad under lång tid, blev mindre populära under en period, gjorde comeback under slutet av 1700-talet och levde kvar till 1850-talet. Formen varierade och periodvis krävde modet stor skicklighet och tid för att få spetskrusidullerna exakt rätt. Den inflytelserika pamfletten "Neckclothitania" publicerades 1818 med instruktioner för 14 olika kravatter.

Läs mer:

Läs mer: Dr. Martens – foträta kängor blev modeikoner

Men den industriella revolutionen tog kål på kravatten. Folk ville ha bekvämare och mer lättknutna saker runt halsen. En lång, smal och enklare tygtrasa växte fram, en skapelse som i stort sett är densamma som dagens slips – en formell halsduk.

De sista komponenterna till den moderna accessoaren föll på plats 1926 då den amerikanske slipsmakaren Jesse Langsdorf uppfann ett sätt att klippa tyget så att den färdigsydda slipsen faller rakt från knuten utan att tappa formen.

Den ursprungliga kravatten lever kvar som den starkt förenklade flugan.

Niklas Dahlin

Mer om: Slipsknut

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt