Här är ölburkens historia

2018-02-03 06:37  

TEKNIKHISTORIA. När läsk och öl började tappas på burk fick de tunga glasflaskorna sin första konkurrent på hundratals år. Men de nya behållarna skapade miljöproblem.

Redan 1922 började uppfinnare ta patent på olika dryckesburkar av metall. Svårigheten var att få till en beläggning som kunde skydda innehållet från att ta smak av plåten.

1933 hade American Can Company löst problemet. Gottfried Krueger Brewing Company i New Jersey tog en chansning och satsade på den nya tekniken med en temporär tappningslinje för burkar. En provserie om 2 000 burkar Krueger's Special Beer testades i november samma år. Styrkan var 3,2 procent, det högsta som tilläts.

Försöket föll väl ut och den moderna, lätta burken kom i rätt stund. Förbudstiden tog slut i USA bara några veckor senare och ölförsäljningen tog snabbt fart.

1935 började öl säljas i burk i vanliga affärer. Krueger's Finest Beer och Cream Ale lockade öljätten Pabst att ta efter.

Ölburkar med "Bay State Ale" från 1935. Foto: Basement Stock / Alamy

Den första generationen burkar, "flat tops", var relativt tunga och gjorda av plåt. De öppnades med ett särskilt verktyg, "kyrknyckel", som gjorde trekantiga hål i locket. Materialet i burken ersattes så småningom med aluminium, men den platta formen överlevde fram till 1970-talet.

1959 uppfann Ermal Fraze den integrerade kapsylen med dragring, så kallad "tabb", som man drar loss från burken utan verktyg. Det skedde efter att han blivit frustrerad på en picknick när han glömt kyrknyckeln hemma.

Det var en framgångsrik uppfinning. 1965 var 75 procent av burkarna på marknaden försedda med tabb, men den ledde till omfattande nedskräpning och även olyckor då folk stoppade tillbaka kapsylen i burken och sedan satte den i halsen.

1970 patenterade både Ermal Fraze och Daniel Cudzik en "stay-tab" som satt kvar på burken efter att man öppnat den, precis som på burkarna idag.

I dag tillverkas 370 miljarder burkar årligen, de flesta av aluminium.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Mer om: Öl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt