Här är mynten vi glömt

2015-12-05 06:00  

TEKNIKHISTORIA. Under det kommande året byts nästan alla valörer av Svenska sedlar och mynt ut. Men vi tittar längre tillbaka. Teknikhistoria gräver djupt i spargrisen och presenterar mynten och tillverkningsmetoderna vi glömt.

På 1500-talet ökade behovet av mynt. Hammarpräglingen räckte inte till, och skapade mynt som var lätta att förfalska. En av de som först undersökte möjligheten att tillverka mynt i maskin var Leonardo da Vinci. 1560 hade det brittiska myntverket infört maskiner. Mynthantverket var på väg att bli industri.

På 1600-talet hade Sverige mynt där värdet motsvarades av metallinnehållet. Det fungerade hyggligt så länge man kunde tillverka mynten av silver, men från 1624 började man tillverka daler av koppar på grund av brist på silverfyndigheter. Mynten måste då göras större för att hålla värdet.

Se ett bildspel över myntens historia ovan.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt