Han var 1800-talets skarpaste kirurg

2016-10-29 07:00  

TEKNIKHISTORIA. Kirurgen Robert Liston var den snabbaste kniven i East End. I hans operationssal kunde en patient bli av med en arm eller ett ben på mindre än en minut.

Robert Liston har gett namn åt den så kallade Liston-kniven, ett skrämmande verktyg för att kapa ben och armar. Men i själva verket var det andra dåd och uppfinningar som gjorde honom till en av kirurgins kändisar.

1818, 24 år gammal, var han färdigutbildad läkare och anställd vid The Royal Infirmary i Edinburgh. Hans specialitet var kirurgi, framför allt amputationer. Han amputerade vem som helst, överallt, även hemma hos patienter i stadens slumområden.

Strävan efter att utföra allt snabbare och mer precisa amputationer ställde nya krav på utrustningen. När Robert Liston började sin bana var knivarna för som användes för de första snitten svagt böjda över eggsidan, nästan som en mattkniv. De hade breda blad och tunga skaft. De nya knivarna som utvecklades av honom och andra kirurger mellan 1840-talet och slutet av det amerikanska inbördeskriget var raka och var av bättre stål med omkring 20 centimeter långa blad. Den nya typen av amputationsverktyg fick namnet Liston-knivar.

Men de långa, smala bladen hade antagligen inte uppfunnits bara av just Robert Liston. Däremot hade de kommit till i hans anda.

Läs mer:

Läs mer: En smärtsam upptäckt av narkos

Ju kortare ingreppen var desto mindre blev smärtan, blodförlusten och risken för infektion. 1859 slog Florence Nightingale fast i sin "On nursing" att kirurgens framgång var direkt kopplad till hur snabbt denne jobbade.

Robert Liston arbetade i en brytningstid, just innan mekanismerna kring hygien, infektion och död började bli accepterade. Kirurger satte prestige i att ha blodiga kläder. Varken patienter eller verktyg tvättades innan ingreppen. Robert Liston satte till exempel kniven mellan tänderna för att spara tid när han skulle ta fram sågen. Och patienterna dog mycket riktigt ofta av infektioner även när ingreppen i sig var lyckade.

Men Robert Liston var också en äkta pionjär. Han var den förste kirurgen i Europa som utförde ett ingrepp under modern narkos. 21 december 1846 opererade han en etersövd patient vid University College Hospital. Han var mycket imponerad över metoden.

Själv uppfann han ett genomskinligt plåster av husbloss, lim från störens simblåsa. Ett annat bidrag var en artärklämma av bulldog-typ som används än idag. Liksom hans spjäla för lårbensbrott.

Han avled på vintern 1847, 53 år gammal. Kniven som förknippas med hans namn utvecklades färdigt först efter hans död, av kirurger på slagfälten under Krimkriget och amerikanska inbördeskriget.

 

Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt