Han återskapade maskinen som knäckte Enigma-kryptot

2020-08-25 13:32  

En brittisk student har byggt den första fungerande dekrypteringsmaskinen i sitt slag sedan andra världskriget. Den polska originalmaskinen ska ha inspirerat Alan Turing.

Krypterade meddelanden var en viktig del av Nazitysklands krigsapparat. När andra världskriget bröt ut hade krypteringsapparaterna i Enigma-serien använts i över ett decennium för att kunna skicka meddelanden som inte kunde avlyssnas av främmande makt.

Under kriget lyckades den brittiska matematikern Alan Turing bygga ett slags dator som kunde knäcka systemet, vilket beskrivs som ett avgörande ögonblick för de allierade.

Men den första maskinen som kunde dekryptera delar av Enigma-chiffret uppkom i Polen redan i början av 1930-talet. Det var en elektromekanisk cyklometer som utvecklades under ledning av matematikern Marian Rejewski vid den polska militärens krypteringsbyrå. Rejewskis maskin och erfarenheter ska senare ha fungerat som inspiration när Turing konstruerade sin egen kryptoknäckare Bombe.

Läs mer: Tyska slagskeppet blev havets fasa

Nu har den polska chifferknäckaren återskapats av den brittiska ingenjörsstudenten Hal Evans vid universitetet i Cambridge, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Replikan är troligen den första fullt fungerande elektromekanisk cyklometern som har byggts sedan andra världskriget och står nu utställd på King's College i Cambridge.

Maskinen består i princip av två sammankopplade Enigma-system, samt 26 lampor och knappar – en för varje bokstav. Systemet användes för att kunna lista ut vilken krypteringsnyckel som tyskarna använde, vilket i sin tur gjorde det möjligt att läsa de kodade meddelandena.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt