Grimvalls gåta: Varför fyra ”horn”?

2020-07-03 09:49  
Foto: Wikimedia

Varje vecka bjuder Teknikhistoria på en av professor Grimvalls gåtor, för dig att klura på under lediga dagar.

Instrumentet på bilden, från år 1915, användes av Frankrike för att lyssna efter fientligt flyg. Varför finns det fyra ”horn”? Kunde det inte ha räckt med ett eller två större horn?

Svaret hittar du längre ner i artikeln.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Svar: De sammankopplade hornen kunde vridas vertikalt och horisontellt. Hornen i samma horisontalplan dvinkeln, när respektive vertikalplan ger riktningen respektive höj man med ”stetoskop” noterar samma ankomsttid för ljudet i alla hornen.

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria  

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som en extra bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.  

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se  

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien! 

Gilla Teknikhistoria på Instagram!

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt