Grimvalls gåta: Vad gör smäckan?

2020-06-23 12:00  
Foto: HOLGER ELLGAARD/WIKIMEDIA

Varje vecka bjuder Teknikhistoria på en av professor Grimvalls gåtor, för dig att klura på under lediga dagar.

Bronsskulpturen på bilden, gjord av Peter Linde, står vid Järla gård i Nacka. Den föreställer Carin Ersdotter. Hon var en dalkulla, vida känd för sin skönhet, som 1832 kom till Stockholm där hon först arbetade som mursmäcka och sedan anställdes vid Järla gård som mjölkförsäljerska. Vad gjorde en mursmäcka? Svaret hittar du längre ner i artikeln.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Svar: Mursmäckor bar murbruk till murarna byggarbetsplats. En kopia av skulpturen står utanför kyrkan i Djura i Leksands kommun.

---

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som en extra bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.  

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: teknikhistoria.prenservice.se 

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien! 

Gilla Teknikhistoria på Instagram! 

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt