Grävde avlopp utanför Ystad – gjorde unikt vikingafynd

På onsdagsmorgonen gjordes ett arkeologiskt fynd vid grävarbeten utanför Ystad. En av de försvunna Hunnestadsstenarna hittades. Hunnestadsmonumentet är sannolikt från 900-talet och var Skånes märkligaste monument på vikingatiden. Foto: Axel Krogh Hansen/Arkeologerna/Länsstyrelsen Skåne

Stenen från vikingatiden har varit spårlöst försvunnen i 300 år. Men plötsligt har den av en slump dykt upp igen – vid en avloppsgrävning utanför Ystad.

Det så kallade Hunnestadsmonumentet har från början bestått av åtta stenar – varav tre bildstenar och två runstenar. Sist de samtliga sågs tillsammans var på 1700-talet, sedan försvann monumentet i sin helhet.

En del av Hunnestadsstenarna återfanns – men den så kallade sten nummer sex i monumentet, som har en bild av en varg inristad, har varit borta så länge att man trott att den varit förstörd.

Nu under onsdagsmorgonen dök den plötsligt upp igen, till mångas förvåning.

Läs mer: 3 000 år gammalt fynd: Fästning från kung Davids tid

"Vi schaktade under grävningar för en avloppsledning i Ystads kommun när vi stötte på den här stenen vid bron över Hunnestadsån. Den låg med bildsidan upp och har uppenbarligen varit en del av brokonstruktionen", säger Axel Krogh Hansen, arkeolog på Arkeologerna som utför det arkeologiska arbetet i entreprenaden på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne, i ett pressutskick.

Enligt länsstyrelsen är Hunnestadsmonumentet troligtvis från 900-talet och utgör tillsammans "ett av landets märkligaste monument från vikingatiden".

Anna Karolina Eriksson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt