Gör ett virtuellt dyk på 360 år gammalt vrak

2019-10-19 07:01  

Det nederländska fartyget Melckmeyt förliste utanför den isländska kusten år 1659. För att uppmärksamma 360-årsjubiléet har ett virtuellt dyk, filmat med 360-graderskamera, tagits fram.

Vraket är det äldsta identifierade fartygsvraket vid Island och är ovanligt välbevarat. Det tros ha varit ett nederländskt så kallat flöjtskepp som var vanliga under 1600-talet.

På den tiden tillhörde Island Danmark, som hade monopol på den isländska handeln. Men några företagsamma handelsmän i Nederländerna försökte idka olaglig handel med islänningarna och skickade en liten flotta av olicensierade skepp under falsk dansk flagg.

En kall och stormig oktobernatt försökte Melckmeyt, fullastad med varor och redo för den långa färden till Amsterdam, vänta ut ovädret vid ön Flatey utanför Island. Under två dagar kämpade de 15 besättningsmännen för att hindra fartyget från att förlisa.

Men deras ansträngningar var förgäves och skeppet sjönk. En besättningsman omkom och de andra blev strandsatta på Flatey. Reykjaviks stadsmuseum berättar att de 14 besättningsmännen övervintrade på ön.

"Realistisk upplevelse av vraket"

Händelsen finns dokumenterad i isländska källor men föll ändå i glömska tills fartygsvraket återupptäcktes 1992 av lokala dykare. 2016 gjorde en forskargrupp en detaljerad 3d-undersökning av platsen.

Nu har experter inom digital arkeologi vid isländska Flindersuniversitetet och marina arkeologer vid Islands universitet skapat ett virtuellt 360-gradersdyk på vraket.

Ursprungligen skapades det virtuella dyket för en utställning på Reykjaviks havsmuseum men nu har filmen lagts ut på Youtube. Den är tillgänglig för alla med en vr-mask, surfplatta, smart telefon eller dator.

Enligt upphovsmännen ger det virtuella dyket en mycket realistisk upplevelse av vraket. Filmen inkluderar också en digital rekonstruktion av hur fartyget kan ha sett ut på havsbottnen en kort stund efter förlisningen.

Linda Nohrstedt

Mer om: Fartyg Vrak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt